Як українцям оформити національну візу до Польщі - Робота в Європі. witam.pl.ua

Як українцям оформити національну візу до Польщі

Введення безвізового режиму прекрасна можливість для нетривалих (до 90 днів) туристичних поїздок до держав Шенгенської зони, але спрощена процедура перетину кордону не підходить для роботи, навчання, занять бізнесом і возз’єднання сім’ї. Тим, хто планує тривале перебування необхідно відкрити національну візу до Польщі.

Національна польська віза категорії D – це дозвіл на тривале (понад 91 день) перебування, виданий конкретній особі Міграційної службою країни.

Візи до Польщі бувають:

  1. Піврічна 180 / 360. Дозволяє перебувати в країні, вести бізнес, вчитися і працювати 180 днів на рік. Тим, хто отримує в перший раз, зазвичай оформляють дозвіл цього типу з правом продовження на рік у разі додержання законів Єврозони.
  2. Сезонна 270/360. Підставою служить запрошення в країну для виконання сезонних робіт 270 днів на рік.
  3. Воєводська 360/360. Можна працювати протягом року. Підставою служить воєводське запрошення.

Володар візи категорії D має право без оформлення додаткових дозволів проїжджати транзитом і відвідувати країни Шенгенської зони і перебувати в них 90 днів на півроку.

Кому видається віза?

Оформлення польської національної візи необхідно, якщо іноземцю потрібно перебувати в державі понад 90 днів.

Довгострокову візу видають:

  1. Підприємцям для реєстрації ведення бізнесу в Польщі.
  2. Запрошеним працівникам. В цьому випадку дозвіл часто називають – Національна робоча віза в Польщу.

Підставою служить:

  • отриманий від польського роботодавця дозвіл на роботу в Польщі;
  • Воєводське запрошення;
  • підписаний трудовий контракт.

Увага! Польська робоча віза в інших країнах Єврозони може використовуватися як туристична. Видана на півроку – дозволяє перебувати в зоні Шенгену три місяці, а на рік – шість місяців. Без додаткового оформлення дозволу на роботу у відрядженні – не дає права на працевлаштування.

  1. Національна віза в Польщу для викладачів, учнів і студентів видається на 12 місяців на підставі запрошення на роботу або навчання.
  2. Навчання в Польських університетах дозволяє отримати визнані в країнах ЄС освіту і диплом європейського зразка.
  3. Візу до Польщі на запрошення з метою возз’єднання сім’ї можуть отримати:
  • Близькі родичі поляків і іноземців, які відкрили візу категорії D, вид на проживання або Право на постійне перебування.
  • Чоловік, дружина, неповнолітня дитина (в тому числі усиновлена), особи похилого віку самотні батьки.

Родичам іноземців з ВНЖ дозвіл на перебування видають на один рік, з ПМЖ на два роки.

Увага! Запрошуюча сторона (заявник) повинен довести що у нього є кошти для утримання сім’ї і житло.

  1. Національну візу в Польщу по карті поляка видають за спрощеною схемою (подробиці дивіться нижче).

Процедура оформлення

Оформлення проводитися в кілька етапів.

Необхідно:

  1. Уточнити вимоги до претендентів.
  2. Ознайомитися з візовою анкетою і продумати відповіді на питання.
  3. Поцікавитися порядком оплати консульських послуг.
  4. Перевірити наявність зазначених в переліку паперів.
  5. Документи подають особисто в консульство або посольство ПР В Україні.

Які документи підготувати?

Залежно від мети візиту може змінюватися список додаткових документів на національну візу до Польщі, але основний перелік залишається незмінним.

Підготуйте:

Анкету-заяву — заповнюється на спеціальному бланку латинськими літерами польською, українською (в транслітерації) або англійською мовою.

  • вклеюють фото * (недавно зроблений контрастний, чіткий, кольоровий знімок анфас), особа складає 80% площі;
  • ПІБ записують, так як зазначено в закордонному паспорті;
  • ставлять дату і в зазначених місцях два підписи.

Для кожного члена сім’ї заповнюють окрему анкету на отримання національної візи в Польщу.

За дитину підписує батько або опікун.

  1. Дві фотографії 3,5 х 4,5 см.
  2. Закордонний паспорт термін дії, якого не менше трьох місяців з двома чистими сторінками і копія.

Для дітей до 14 років:

  • свідоцтво про народження;
  • нотаріально завірена згода (одного або обох) батьків на виїзд дитини.
  1. Цивільний паспорт і копія.
  2. Оригінал і копія документа, який підтверджує мету візиту:
  • запрошення на роботу, від роботодавця, Воєводи або трудовий контракт;
  • сертифікат про запрошення до навчального закладу в якості викладача, зарахованого на навчання учня або студента;
  • свідоцтво про вступ до шлюбу;
  • карта поляка.
  1. Поліс медичного страхування (сума покриття 30 тис. Євро) термін дії повинен перевищувати термін перебування.
  2. Підтвердження наявності коштів на перший час проживання (банківська виписка);
  3. Договір оренди житла або бронювання номера в готелі.
  4. Чек про сплату консульського збору.

Увага! Кожен кандидат повинен здати біометричні дані (відбитки пальців). Максимальний термін розгляду заявок 30 днів.

Як відкрити візу по карті поляка?

Оформлення по карті поляка проводитися за спрощеною схемою

У посольство або консульство РП досить надати:

  • заповнену анкету з фото;
  • оригінал і копію карти поляка;
  • закордонний паспорт (оригінал і копію всіх сторінок);
  • цивільний паспорт і копію;
  • фото 4,5 х 3,5 см.

Термін розгляду звернень 14 днів.

Скільки коштує національна віза категорії D в Польщу?

Для уточнення вартості оформлення національноґ (для працевлаштування) візи категорії D просимо Вас зателофонувати за нижче зазначеними номерами телефонів:

Що робити в разі відмови?

Причиною відмови можуть бути:

  • недостовірні дані;
  • не повний пакет документів;
  • помилки, допущені при оформленні медичного полісу або анкети;
  • заборона на в’їзд в одну з країн Шенгенської угоди.

Якщо допущені помилки легко виправити дозволено подати прохання повторно протягом 7 днів після відмови.

Збір за розгляд 60 євро.

Вдруге оскаржити відмову консула не можна.

Можна подати апеляцію в Посольство РП в протягом 7 днів після відмови, але термін розгляду справ у цьому випадку законодавчо не обмежений.

У період розгляду подавати нові документи заборонено.

Як продовжити?

До завершення терміну дії візи (навіть в останній день) в Управління у справах іноземців необхідно подати заяву з проханням про продовження і пакет документів:

  • анкета;
  • фото;
  • закордонний паспорт;
  • документ, що підтверджує легальність перебування;
  • папери, що доводять необхідність продовження (наприклад, підписаний на новий термін трудовий контракт);
  • поліс медичного страхування.
  • підтвердження наявності регулярного доходу достатнього для проживання.

У момент подачі документів в закордонний паспорт ставиться відмітка про прийом заяви на розгляд. Відмітка дає право перебувати в РП до отримання рішення, але виїхати за межі країни Ви не зможете.

У разі відмови видають тимчасовий дозвіл на 10 днів для виїзду.

Збір за продовження 406 злотих.

Увага! У деяких випадках замість продовження оформляють Вид на Проживання (ВНЖ).

Підведемо підсумки

Процедура оформлення національної візи в Польщу для українців не складна. Необхідно надати зазначені в переліку документи, без помилок заповнити анкету, оплатити консульський та сервісний збір.

Дозвіл може видаватися на півроку, на дев’ять місяців або на рік.

Володарі мають право тривалий час жити в країні, займатися бізнесом, працювати і вчитися.